Sabtu, 14 Februari 2015

CARA MEMOHONAN IJAZAH SARJANA (MASTER) DI UUM

Haluu Haluuu!! Dah lama tidak mengupdate blog.. sekali keluar pulak post ni.. that must be weird kan! Well… ada masalah dengan laptop haku! Tambah-tambah lagi dengan musibah yang menimpa Malaysia dan Kelantan Am nya.. amatlah meyayat hati.. Sepatutnya haku update masa tu tapi semua dalam laptop.. tak dapat di post sebab lappy rongsak! Hehe . moga mangsa lebih tabah menghadapi segala Ujian darinya. Tidak lupa juga.. kita doakan supaya roh Allahyarham Tok Guru Nik Aziz dicucuri rahmat hendaknya.. amin.. Al fatihah… (respect)

Amin! Oke dah ! back to the main title..  ramai yang masih konpius da taktahu macamna nak sambung belajar peringkat  Sarjana kat Universiti Utara Malaysia kan? .. sebab apa haku tulis pos ni kali nih? Sebab haku now officially Postgraduate student kat UUM nih!! Wahhh! Tahniah again untuk diriku! Clap-Clap!!  hehe.. and im taking course MASTER OF PUBLIC MANAGEMENT by coursework yang mana aku baru seminggu cinonet berada kat sini ! wahaha… tak setat lagi lah beb! Baru duk setting jadual! For the first Degree dulu.. Haku amek BAchelor of INternational Affairs Management.. Well.. everybody keep asking me.. why UUM.. why not other university kaa.. overseas kaa.. well.. memang nak sangat pergi my feveret UNiversiti UKM.. but my father asked me to further ja kat UUM.. ada hikmahnya,, wah ayat pasrah!! haha.. takder lah.. yang penting ILOVEUUM uuuu!! aww.. sense of belonging to kuat naw!! huhu...

oke aku dah merapu!!..Haa.. takpe.. takpe… biar haku cerita macamna nak apply dulu okep! Jom!!



v  Permohonan Ke Peringkat Ijazah Sarjana (Master) UUM
Well memandangkan haku adalah bekas pelajar UUM bagi Ijazah Sarjana Muda jugak.. so.. haku tahu mana nak tuju!.. ni cara dia!

ü  Membuat permohonan secara online @ by hand..
saya punya mula-mula pakai online.. pastu rasa leceehhh sangat sebab takut menyusahkan referee untuk isi secara online pulak.. so saya terus buat manual ja.. kebetulan nak pergi hantar report intern kat situ so boleh hantar by hand… amik boring dekat Garduate School apa yang akan anda sambung.. contoh kat UUM ada # Grad School.. I’ll give U the link!
KLIK SINI semua ada kat sini...pandai2 lah korang cari apa korang nak! hehe.. everything kat situ oke.. the fees, the semesters planning ka hape.. just take a look at by yourself..

ü  Isi boring tersebut secara manual @ online
Kalau boleh tengoklah tarikh tutup permohonan.. biasanya bagi kemasukan bulan Februari.. permohonan adalah bulan Disember tahun lepas.. kalau permohonan bulan September kalau tak silap 2 bulan sebelum ! pastikan alert oke! oke guys... usually, we have to pay RM100 for the processing fees.. bank in sahaja oke.. include kan bukti pembayaran sekali dengan borang permohonan anda. oh ya.. nak tahu lebih lanjut? bukak Official Website ya kamuu?? .. ceyh.. ayat pediss malas nak menaip! wahaha.. (kalau malas nak menaip then takyah jadi blogger.. patut blog tak femes... hampeh!).. 

ü  Menunggu surat jawapan melalui emel!
Di ingatkan kepada para pemohon.. sila alert sila alert sila alert.. nah hamekkk… tiga kalu saya ulang bermakna sangat penting oke.. sebab.. haku punya.. 4 hari nak daftar baru dapat tahu sebab tak cek emel! Duk resah jaa nak talipon ke taknak.. nak talipon ke taknak.. rupanya dah lama surat tawaran dan masuk by emel.. well… surat pun akan sampai jugak! Cek mailbox jugak ya! Hee

v  Selepas dapat tawaran, apa yang perlu dilakukan??

ü  Membayar yuran / bagi balik surat Feedback .. nak terima ke tak dalam masa 2 minggu
Oke yuran bagi pendaftran?? (2015)
-          Registration         RM       550
-          Insurance             RM       78
-          *Service               RM       408
(bus, dental,libry)          
-          *Tuition                RM       2100 (ikot jumlah kredit yang korang ambil satu sem                                                                             1kredit = RM150 > 1 subjek 4 kredit)
                                  _________
                                 RM     3136    

(yang bertanda * merupkan bayaran setiap sem)
Ini by coursework oke… by research got so different)

Oke.. yuran ini belum termasuk lagi penginapan.. penginapan satu semester RM 375 everysem. JAdi kalau dihitung ditokok.. ditambah keseluruhan bagi semester pertama adalah
-          Sem 1 (termasuk pendaftran+penginapan dalam kampus )      RM 3136  
            - Manakala bagi sem yang seterusya sampai tamat is      RM 2143
              (*tution + *Service Fee + *Accomodation)

ü  Buat Medical Check Up
Diingatkan!! Buat dekat hospital kerajaan SAHAJA!! Buat dekat Pusat Kesihatan UUM pun boley..bayaran RM80.. haaa..

Oke dahhh boleh pergi daftar!! Hehe… saya jugak nak berterima kasih kepada Ayah MAa.. yang sudi menanggung kos pengajian  ni!! Alhamdulillah.. iloveu guys so much! .. And Alhamdulillah jugak baru-baru ini, MYBRAIN15 dah approved biasiswa untuk taja yuran pengajian ku.. ! .. 

HAa... why guys?? would you like to ask me about mybrain pulak?? well... do request me for the next post... waaahhh gitew.. bajet blog hot!.. i have no time sebenanrnya nak menulis.. kadang curi masa macam tu ja.. nak tahu pengalaman study pulak..?? also do request me for the next post.. but if you do have a question.. dont forget to leave your comment hokey? .. feel free to ask! tanya banyak2.. then ill answer it ASAP!! 

Semoga dapat menjadi panduan untuk semua.. bagi yang ingin bertanya.. do leave your comment .. or... just click my photo above.. feel free to ask! chow! nomnomnom!!!

16 ulasan:

Noor Hasaniyati berkata...

Dayah nak tau pasal mybrain15 puloks. Puhlisss 🙏

Fitri Azhar berkata...

borang laaa. buka boring.. haha

I-Sya Hisham berkata...

Apa beza public administration dgn public management

aku nurhayda berkata...

Noor Hasaniyati : Inshallah akan di update secara berkala..! akan curi masa sikit untuk cerita! hehe tQ baca naa!

Fitri Azhar : keh2.. akan di improve di masa hadapan! haha...

I-sya Hisham : Thank You Isyamm For Your question! then it give me idea to create new post about the differences between these two! administration and managament! ill try my best to answer your Question... :) keep in touch TQ.


An administrator is one who makes policies for the company. His job is more of thinking.

A manager's job is to make sure these policies are followed strictly.

The Administrator thinks of what is to be done while the manager thinks of who will do it and how he would do it.

The fact still remains that in practice they might not seperated literilly. They are all referred to as management.

Top Management are Administrators who do more of the thinking and poliy making while Low Level Management are refered to as Managers who enforce these polices and carryout job distribution.

Tanpa Nama berkata...

Sorry keluar topik, tp tau tak mcm mana nak sambung professional kat UUM? Eg; ACCA, CPA. Maybe ada link or apa2? Thanks in adv. :)

Armawati bte Mohd A'azi Armawati berkata...

nurhayda,, sis nk tny...financial guarantee, kalao kte nk bt ptptn loan study kene attach kn skali mse bt first application ke...bkn ke kte dh d trime blajar bru blh kte bt p'mhonan utk ptptn n dh approve loan bru blh attach...mhon pencerahan dear...

Unknown berkata...

Mybrain mcmana

aku nurhayda berkata...

Armawati Bte Mohd A'azi : iya..seingat saya..kena ada surat tawaran dulu.. baru dapat buat loan tu. sebab PTPTN perlu tahu jumlah semester untuk kasi loan money yang secukupnya untuk student.. tak perlu attach kat application form ..kosong dulu.. :)

aku nurhayda berkata...

Unknown : Mybrain 15 haritu mudah apply..sekarang jumlah student yang akan dapat dikurangkan..so maybe.. lebih strict dalam pemilihan..

shida nizam berkata...

susah ke nk apply..tp ada dgr yang dana mybrain byk lg..

shida nizam berkata...

sush ke nk apply..dgr2 dana mybrain byk lg x pakai...

mohd affwan Izam berkata...

Salam nurhayda, boleh guide saya utk apply kt uum?

mohd affwan Izam berkata...

0175418033..my phone num..tq nurhayda..

wan berkata...

nk sambung gk....tlg sat

izuwana idris berkata...

Awak,boleh bantu saya x? Jam Kredit tu kira mcm mna? Xphm la.. Contoh saya nak amik 5 subject,jd berapa saya ptt bayar?

izuwana idris berkata...

Awak bantu saya boleh? Saya xphm mengenai jam kredit tu? Klu amik 5 subject brapa kena byr?