Selasa, 28 Oktober 2014

REVIEW : CARA LEBATKAN BULU KUCING GUNA KUNYIT

Ayyakk! dah lama tak update blog haku ni.. well .. tadak masa habaq Luu.. Maklum orang praktikal kan.. (cehh bajet  keja tetap uhh) .. tapi gile keja belambak macam dah pegawai kau ..! haaa… seyess cakap.. praktikal kat MITI Wilayah Kelantan memang thorbaikk ((thumb UP!!!) ibarat haku seorang pegawai sudah.. well. .. topik lari pecut 100kmj..

Tanak Cakap Banyak:

bulu Chico my little cat banyak gugur haritu. awalnya ingat sebab faktor tukar makanan dia.. tapi bukan.. ada sekali.. because of terlalu banyak sangat kerja kat opis (nak PRK kat Pengkalan Kubor baru-baru nie) I ols tak dapat balik kampung. so stayed je lah kat rumah sewa. sebab Jumaat dengan Sabtu pun kerja.. rinduuu giler2 kat Chico.. jadi harap kat maa sepenuhnya.. oh… TQ Mom!! pastu maa col cakap makanan dia da abes.. so maa ask my paksedara suruhbeli. but yang  murah punya.. so that’s why I thought awal tu sebab makanan.. Lastly bila balik baru nampak kat bulu Chico ada macam.. something melekat kat bulu. bintik hitam.. melekat dibulu.. apakah.. oh.. sebab dia melekat macam rambut yang berbuah camtu.. kenal rambut berbuah.. well Tanya pakcik GOOGLE  oke.!

Mula bertanya kat Uncle GoOgle :

v  Goreng Kunyit Hidup dan lumurkan pada si Chico

pada awalnya takut jugak nak cuba.. sebab kucing ni. kalau makan makanan berminyak pun bulu dah gugur orang tua cakap. then… dengan redha haku cuba jugaklah…  cara nak buat adalah demikian :

-         -  Kunyit hidup (bukan kunyit debu)
-         -  minyak masak

tumbuk kunyit, goreng sekejap.. then.. sejukkan dalam any bekaslah.. then.. sapu pada si Chico… keseluruh badan!! wah gitu.. oke.. Chico haku dah jadi kuning macam Pokemon dah !! sangat comel.. tapi kesian lak tengok.. sehari aku kurung dia kat rumah je.. sebab kan badan dia berminyak.. tak fasal kena pasir kalau dia kuar nanti.

:
akunurhayda.blogspot.com - sumber : Uncle Google.. kalau Chico Camni selamanya kan best uh!

v  Result

-          kesan awal yang haku boleh kesan is.. Chico dah tak mula menggaru sebaik sahaja aku sapu minyak kunyit goreng tuu.. (hati manyak senang maaa)
-          lepas kali kedua haku lumurkan kunyit (after a week) .. bulu dia daa takder bintik2 hitam tu.. hilang.. semua sekali !! (waaaa.. lagi manyak senang maa)
-          after 3 week aku balik.. then tengok .. bulu Chico dah mula tumbuh balik.. kat bawah tengkok dia dah nak jadi cam singa balik dah. cam mula-mula aku dapat dia dulu.. kalau tak .. hari tu.. macam kucing kampung. malah lebih tak comel dari kucing kampung tahu tak.. sedeyyhhh giler masa tu!.. huhu
-          but then! sekarang Chico dah kembali cantik.. but still menggaru lagi. so Haku decide nak buat petua nie.. sebulan sekali..

Eksperimen haku terhadap Chico berhasil !! .. so, sapa-sapa yang nak try petua petui ni.. takyah ragu-ragu lagi !! SELAMAT MENCUBA !! 

Let me introduce (wo gei jieshao) inilah si comel kuu Chico !! wittt wiittt wiit! waahhh gitu semangat nya! .. ha,.. oke.. Chico is not kind of Persian.. but Domestic Long Hair (DLH) seban tu muka tak penyekkk !!


so, this is my Little Chico when I First Get him !! fest time.. aku sebenarnya nak kasi nama dia COtton sebab bulu dia lembut sangat .. but because of terlalu susah nak sebut nama .. tukar nama Chico! sebutan (Kiko)


latest update photo
Instagram - Chico 9 Month 

instagram - Chico 2 Month

14 ulasan:

IZUNI Nia berkata...

Maaf tanya..awak sapu berapa kali ye?kerap ke atau seminggu sekali?lepas sapu tu terus mandikan ke?

aku nurhayda berkata...

Izuni Nia : sory saya tak dapat nak reply kat awak punya komen.. inshallah akan diupgrade pada masa depan..

tak..saya sapu then biarkan 2-3 hari... dulu first time saya buat lepas mandikan Chico tu.. tapi sekrang sy buat 2-3 hari sebelum nak mandikan dia... kalau rajin buat lah sebulan sekali.. sapu then u have to wait for 2-3 days.. then u showerkan dia.. oke! gud luck dear.

Tanpa Nama berkata...

Lepas dah goreng tu sapu kunyit yg digoreng ke tapis minyak tu then sapu minyak yg digoreng kunyit tu?

abang az berkata...

Biasanya lps boh kunyit boh garam pulak..panaskan minyak gorenglah kucing tu..

ABOI berkata...

Hahahaha

farhan sab berkata...

Kalau kucing yg bulu die biase boleh ke lebatkn bulu dye ngan kunyit uh?

i love malaysia berkata...

Boleh pijam rambut rosmah conferm kembang semacam haaaa.......

nur hidayah berkata...

Macam saya buat..tak perlu tapis pun..just sapu macamtu saja.. tapi serius menjadi..bukan saja lebatkan bulu..tapi hilangkan kurap jugak...

rohana ahmad berkata...

Salam .. bintik2 hitam yg awak maksudkan tu ape ye? Sbb kucing sya ada bintik2 hitam atas bulu dia dan bergerak gerak tpi halus sgt2.. same ke?

Tanpa Nama berkata...

Salam.. benda hitam yg awak maksudkan tu bergerak gerak x?

Tanpa Nama berkata...

Salam .. benda hitam yg awak maksudkan tu bergerak gerak x?

Mohd Fitri berkata...

kalau kucing kampung je boleh lebatkan bulu dia dengan kunyit goreng ni ke

Zuriatie Z_Tiy berkata...

Serius ker menjadi buat mcm tuu???

Cheremie Cheremie berkata...

Kalau kucing tu jilat bulu dia. TAk apa ka? kucing kan selalu jilat bulu dia..