Jumaat, 18 Mei 2012

PETUA AYAH KU:CARA NAK HABISKAN NASI YANG TAK HABIS!!


Ha..! petua nie telah di ajarkan oleh ayah saya waktu saya kecil-kecil dulu…! …jarang kan ayah-ayah nak kasik petua.. banyak petua poon dari mak kiter kan?? Huk! Huuu… jummm!!
Haa… dulu saya nie.,..selalu saja makan nasi tak habis…ayah selalu marah… ayah cakap… nanti nasi tu nangis…pastu ayah cakap lagi… nanti nasi tuu datang kat mimpi kita malam-malam cakap:

                      “kenapa kau tak makan aku…. Nanti aku makan kau balikkk”

Cerita ayah saya bersungguh-sungguh sampai saya nangis dan bertekad nak habiskan nasik tuhh!! Hihihi…pandai ayah ku nie..huhu…solute laah ayah!!! 

Jum ikuti dialog saya bersama ayah !!! huhuuu ..~_^” …

SAYA : Ayah…. Eyda tak habis nasik nieh … -,-“  
(sambil wat muka sedih dan mulut mencebik)
AYAH : Tak baik makan nasi tak habis… nanti nasi tu nangis …nanti malam-malam nasi tuh datang cekik kita…  nak? ..
 (kata ayah ku bersungguh-sungguh sambil wat muka menakutkan) …
SAYA : tapi ayah… eyda dah tak larat nak habiskan…. ;’(
(dah mula air mata bertakung ..tunggu nak luruh ja..hihi)
AYAH : ok la…macamnie… bahagikan kepada dua bahagian nasi tu…
(akhirnya ayah termakan pujuk!.. pikirku dalam hati)
(kata ayah sambil tengok ke arah ku)
SAYA : ok! …
(semangat sambil muka tersenyum , semangat…ingatkan ayah dah kasik aku tak habiskan nasik tuh!... aku pun membahagikan nasi tuu kepada dua bahagian …)
AYAH : ok…sekarang…ayah nak, eyda bahagikan bahagian nasi mana yang tak habis dan bahagian nasi mana yang boley habis …)
SAYA : bluur…
(tapi saya berfikir, mungkin ayah nak tolong saya habiskan bahagian yang tak habis tu kot… saya pun dengan semangat membahagiakan kepada dua bahagian.. TAPI! Bahagian nasik yang tak habis saya letak banyak-banyak siket!  Manakala nasi yang saya nak habiskan sikeeeeeeett  jeer bahagiannya….) saya memang dah rasa bijak sangatt laa tuh dapat memperdayakan ayahku yang bijaksana...bijak situ...bijak sini..hehe  wekk!!! …hihi…
AYAH : ..dah? (tanya ayahku) .. ok…sekarang makan bahagian yang TIDAK HABIS tuu dulu…LEPAS TUH..makan bahagian yang NAK DIHABISKAN tu pulak… 
(muka ayah ku slamber sambil mencedok gulai ayam)


Kata ayahku sambil tersenyum … dan aku mula nak nangis!! Waaa…. Ayah ku kena kan aku!! … saya ingat dah bijak sangat laa dapat kenakan ayah..tapi ayah kenakan aku balik!!! Hukhukhuk!
AYAH!!!!!...

Nota kaki : makan nasi yang tidak habis dulu baru makan bahagian yang tidak habis… -,-“ huh!

Macamanapun..terima kasih ayah…tidak akan saya lupakan segala pesan ayah… akan saya ingat sampai bila-bila… eyda sayangkan ayah…!!! Rindu ayahku..

MOHD ZIN BIN DARAMAN …mmuuuaaahh!!! hehhehe

Tiada ulasan: